Pengat Entekai enggau sago mata ikan.
( Nama resepi ni dalam Versi Bahasa Iban hehe)
Lama sungguh mama tak menulis di blog. Banyak kekangan kalau nak tulis.tulis sikit -sikit..banyak dah resepi tapi publishkannya tidak. Mama busy dengan tugasan di sekolah . Ampun ya..
Cuti Tahun baru Cina ni mama ambil kesempatan nak ucap Selamat Tahun Baru Cina kepada semua yang merayakan dan selamat bercuti kepada yang lain.
Baiklah..balik kepada resepi pengat ni tadi. Enak dimakan ketika masih panas..juga sedap bila sejuk. Sesuai dimakan ketika minum petang..duduk santai..hehe.Mama buat ni khas untuk anak syurga mama 2 orang ni. Buat abang Yen dan Cik Mandy. Kalau labu ni dibuat sayur untuk makan tengahari ke,malam ke..kompom tak sentuh ni. Tapi kalau buat inovasi begini..tersold dgn cepat dan licin..hahaha.
Bahan:
1/4 biji labu manis ( saiz sederhana)
1/2 cawan sagu mata ikan, basuh dan toskan
2 cawan santan
1 cawan air
sehelai daun pandan
1/2 sudu kecil garam
1/2 ketul gula melaka
1/2 cawan gula
Cara-caranya
1. Potong labu bentuk kiub, saiz nya agak-agak lah ya, tidak terlalu kecil tidak terlalu besar, cincang gula melaka, carikkan daun pandan dan simpul, masukkan gula melaka yang telah dicincang ke dalam periuk bersama-sama daun pandan, air, garam dan gula.
2. Setelah gula melaka larut, masukkan pula labu dan santan, kacau selalu, setelah labu separuh masak baru masukkan sagu mata ikan, masak sehingga labu empuk dan sagu mata ikan menjadi jernih.
3. Angkat dan sedia untuk dihidangkan panas atau sejuk, selamat mencuba.
Sharing is caring.. boleh buat time cuti cuti begini..ya.
♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
Kalau nak Supplemen sihat ,untuk anak boleh juga contact mama ya.
Bulan ni Promo Nutriferon.
Beli 6 percuma 1
Beli 2 Diskaun 5%
Promo Vitalea for children
Beli 3 percuma 1
♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
MamaJane♡
0138246040 ( watsap/sms)
Your Trusted SID: 1068087
FB page: Mama Mandy Health & Beauty Shop
FB: Vanessa Jane
Email: janechendang@gmail.com
COD: samarahan, kuching
Pos: seluruh Malaysia
No comments:
Post a Comment