Resepi cup kek buah naga:) sedap tak rupanya...
- Menurunkan kolestrol ( vitamin B3 )
- Turunkan Tekanan Darah Tinggi
- Rawatan alternatif kanser
- Melancarkan sistem penghadaman
- Meneutralkan toksik dalam darah
- mengurangkan tekanan emosi
- kesihatan jantung
- tinggi serat-baik utk Kawal kencing manis ,kawal diet
- kesihatan mata
- menguatkan daya ingatan
- mempunyai sumber vitamin c utk Kecantikan kulit
- mengadungi zat besi utk tambah darah
- mengandungi vitamin B1 untuk mengawal kepanasan badan.
- mengandungi vitamin B2-menambah selera makan
- mengandungi kalsium utk menguatkan tulang
- mengandungi fosforus-untuk pertumbuhan tisu-tisu badan
Haa banyaknya khasiat..Kebetulan di rumah ada beberapa biji buah naga @Dragon fruit yang bapa mentua bagi hari tu. .Bapa mentua tanam di kebun untuk makan sekeluarga dan untuk dijual pun ada. .Kami sampai jemu dah makan buah naga ni hahaha pasal terlalu banyak dan buahnya lebat.dah macam-macam gaya dan cara makan buah naga ni..;) buat jus dah, makan macam tu aje pun dah,buat fruit satay ngan mango dips..dan pelbagai gaya. Haa kali ni dapat idea nak buat cup cake pulak..hehehe,,ok Jum tengok resepinya. sihat ...nanti cerita tak abis2.
Bahan-Bahan: ( untuk 12 biji cup cake )
1 biji Buah naga ( Dragon fruit)- dipotong dadu/dilenyek115g gula caster( saya cut jumlah gula ni kpd 50g pasal jaga diet abg yen yg comel tu)
2 biji telur
75g butter
125g tepung naik sendiri
1 sudu teh esen vanila
secubit garam
CARA MEMBUATNYA:
Senang jer..
1. Panaskan oven 185'c selama 15 minit
3.kemudian masuk esen vanilla.Gaulkan
tengok..dah naik kembang.selepas 20 minit.check ngan cake tester..dah masak belum..
sejukkan dulu..
Dah boleh makan daaa..
Mama Jane
No comments:
Post a Comment