Masak ayam pansuh periuk hehehe. Asalnya ayam ni harus masak dalam buluh. Aroma buluh tu penambah kesedapan .Tapi, mama tak da buluh dah. Tapi tak pa,Alang2 bahan masih ada. Tak da buluh pun boleh masak ayam pansuh. Resepi sihat ni. Resepi turun temurun kami berbangsa iban. Mama cuma modenkan sendiri hahaha. Mama pakai periuk tanah liat sebagai penganti buluh.
Bahan2:
1. Ayam-dipotong ikut saiz kesukaan
2.Serai- ditumbuk
3.Halia- ditumbuk
4.Upa tepus@umbut tepus- kalau tak da ni ganti ngan bunga kantan pun boleh.
5. Daun bungkang - special ni..hehe.
6. Daun ubi..-gosok sikit2.
7. Garam secukupnya
8.aji no moto- ikut cita rasa. Nak bubuh silakan.tak nak tak pa..
9.air secukupnya.tak payah banyak ye..sedang2 saja.
Cara masak:
1. Gaulkan semua bahan..
2.masukkan dlm buluh@ periuk.
3. Simpan sedikit air..
4.tutup buluh guna daun ubi yg lebih..atau kalau guna periuk.tutup guna tudung periuk lerr..hehehe.
5.biarkan mendidih.slow api..biarkan masak perlahan...
6.dah masak , hidangkan dan makan.
Naah senang saja tu. Kalau nak sihat boleh saja.Jemu dah mama makan makanan bergoreng, berlemak lemak.tak sihat..
Selamat mencuba..;)
No comments:
Post a Comment