Yayyyy cuti 3 hari..sampai isnin. Selamat Hari kemerdekaan kepada semua. Dan selamat bercuti. Mama seronok nak cuti sebab masa ni mama boleh bersama keluarga dan anak-anak. Berjalan-jalan bersiar, bermain, memasak makanan kegemaran dan banyak lagi aktiviti kami. So malam ni, mama buat tart telur@ Egg tart untuk Abang Yen dan Cik Mandy ( dua -dua gemar makan tart telur mama ni) ;)
Jom kita buat...
♡BAHAN- BAHAN:
BAHAN UTK KULIT:
100gm mentega
40gm gula aising
180gm tepung gandum
1 biji telur
1/2 s/teh esen vanilla
BAHAN UTK FILLING :
1/2 cwn susu cair
2 biji telur
1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn air
1/2 s/mkn tepung kastard
1/2 s/teh esen vanilla
sedikit pewarna kuning ( tak letak pun tak pe)
♡CARA PENYEDIAAN:
Cara membuat kulit :
1.Pukul mentega dan gula sampai kembang.
2.Masukkan telur, gaul sebati.
3.Masukkan tepung sehingga menjadi doh yang lembut.
4.Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan tat (boleh dibeli kedai yg menjual bhn2 kek)Cucuk dengan garfu supaya tidak kembang
5.Bakar selama 10minit pada suhu 180 C.
6.Keluarkan dari oven dan masukkan filling. Bakar lagi 15minit @ sehingga masak.
7.Biarkan dan keluarkan untuk dihidang.
Cara membuat filling :Campurkan kesemua bahan2 tadi dan gaul sebati.
Tu je senang kan..selamat mencuba. ;)
Happy Holiday to all...
By:
Mama Jane
No comments:
Post a Comment